top of page
  • Twitter
  • LinkedIn
Writer's pictureIan Mac Eochagáin

Emme myy sinulle suomeksi, juntti

Finn-etuliite on merkki siitä, että yritys häpeää suomea ja suosii englantia.

Jos yrityksen nimen alkuosassa on Finn-, on hyvin todennäköistä, että yrityksellä on vaikea suhde suomen kieleen. Näin on eräässä lentoyhtiössä. Tällaiset yritykset haluavat ratsastaa suomalaisuudella mutta eivät jaksa, halua tai viitsi viestiä suomalaisille asiakkailleen suomeksi.

 

Kyseessä voi olla suuri, verovaroin tuettu lentoyhtiö tai vähän pienempi kuluttajatuotteiden valmistaja, kuten näemme pian. Molemmissa tapauksissa viesti on selvä: emme myy tai markkinoi sinulle suomeksi, sillä suomi on junttikieli.

 

Törmäsin lähikaupassa tällaiseen tuotteeseen:


Finnlumor LED-kynttilän tuoteteline, jossa englanninkielistä tekstiä

Tuotetelineessä lukee isoin kirjaimin:

 Finnlumor: LED candle with light-sensitive switch

 

Sen lisäksi pienellä lukee:

Timer with light-sensitive switch
8h on – 16h off
Indoor/outdoor
2 x C/LR14 not included

 

Kiinnostukseni heräsi heti: Minkämaalainen tämä Finnlumor-yritys on? Ei kai suomalainen, kun esillepano on englanniksi? Tarkistin asian, ja kyseessä on suomalainen yritys, joka on osa tamperelaista Tammer Brandsia.

 

Ei olisi liikaa vaadittu, jos Finnlumor painattaisi pahviseen tuotetelineeseen tekstin suomeksi. Vaikka sähkökynttilöitä myydään vaikka missä ulkomailla, oletan, että Suomi on yritykselle suuri, ellei suurin, markkina-alue. Eri maita varten voi painattaa erikielisiä tuotelaatikoita.

 

Moniko suomalainen aidosti ymmärtää Cittarissa piipahtaessaan, mitä ”candle with light-sensitive switch” tarkoittaa? Miksi Finnlumor, jonka nimessä on etuliite Finn-, ylipäänsä pakottaa suomalaiset asiakkaansa lukemaan englantia? Veikkaan, että LED-kynttilöiden kauppa kävisi paremmin, jos laatikon teksti olisi suomalaisessa kaupassa suomeksi.

 

Yksityinen yritys saa tehdä mitä haluaa. Me kuluttajat voimme äänestää lompakollamme ja jättää suomen kieltä vihaavaan tai häpeävän yrityksen sähkökynttilät kauppaan.

 

Asiassa on kuitenkin mutka.

 

Vaikka Finnlumorin emoyhtiö Tammer Brands ei ole valtio-omisteinen, kuten eräs lentoyhtiö, se on kuitenkin saanut suomalaisilta veronmaksajilta rahaa. Vuonna 2020 Tammer Brands sai Pirkanmaan ELY-keskukselta 26 040 € yritystukea. (Tukimuoto oli oudosti kirjoitettu ”RekryKoulutus”.) Sen jälkeen yritys ei onneksi näytä saaneen tukiaisia, ainakaan Pirkanmaan ELY-keskukselta.

 

Fakta kuitenkin on, että veronmaksajien eurot kelpaavat, mutta samojen veronmaksajien ja asiakkaiden kieli eli suomi ei.

 

Finnlumor on laskenut, että mahdollinen asiakaskato, joka johtuisi pelkän englannin käytöstä suomalaisissa kaupoissa, maksaisi heille vähemmän kuin erillisten suomenkielisten materiaalien painattaminen. Laskelmointi puhuu kuitenkin karua kieltä.

 

Emme myy sinulle suomeksi, koska olet juntti. Näin Finnlumor ja Tammer Brands sanovat – Finn-etuliitteestä huolimatta.

 

Älä ole hölmö: älä tue rahoillasi yritystä, joka ei suostu puhumaan sinun kieltäsi.


Haluatko ilmaisen lounaan? Tarjoan sellaisen sinulle, kun haluat puhua kanssani yrityksesi englantiin liittyvistä ongelmista. Lue lisää ja hae täältä!


2 Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
Gast
07. Nov. 2024
Mit 4 von 5 Sternen bewertet.

Suomalaisten huono kielellinen itsetunto on peräisin niiltä ajoilta, jolloin hallitsijat tulivat lännestä tai idästä. Mutta siitä on jo yli 100 vuotta!


Ilman muutamaa innostunutta suomen kielen kehittäjää 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa kielemme olisi jäänyt aikoja sitten käyttökelvottomaksi ja kokenut itäisempien suomalais-ugrilaisten kielten kohtalon, vaikka Suomi onkin ollut itsenäinen valtio. Missä ovat innokkaat kehittäjät ja puolestapuhujat nyt? KOTUS ei riitä vastaamaan tarpeeseeen. Se ei myöskään pidä suomen kieltä sellaisessa arvossa että viitsisi vaalia kirjakieltä, vaan sen puhekielistämiseksi tehdään toistuvia lievennyksiä kieliohjeisiin. Uusia sanoja tarvitsemme, kieliopin rapauttamista emme.


Itsetunnon puutteesta kertoo myös se, että annamme suhteellisen pikkiriikkisen ruotsinkielisen vähemmistön pelottaa itseämme edelleen. Emme vieläkään ota pois niitä kieleen perustuvia etuoikeuksia, jotka lakeihimme on kauan sitten kirjattu. Niiden hengessä kielivähemmistö - nykyisin vain…


Bearbeitet
Gefällt mir

Gast
06. Nov. 2024
Mit 5 von 5 Sternen bewertet.

Juuri näin ikävä kyllä on.

Gefällt mir
bottom of page