Onnellinen huomisen Suomi on kielikysymys, joka riippuu meistä kaikista.
Viime vuosien aikana on piirtynyt synkkä kuva tulevaisuudesta, jossa tämän maan asukkaiden on pakko hyväksyä englanninkielinen Suomi. Syntyvyys laskee, tarvitsemme lisää maahanmuuttoa, englanti jyrää, hyvästi suomi ja ruotsi. Suomi on pieni kieli ja tulevaisuus kansainvälinen, joten vain juntti pitää kiinni niin pikkuruisesta murteesta. Englanti on perusvaatimus, kuka nyt sitä ei oppisi kunnolla! Nuorisokin ajattelee jo fiksummin englanniksi kuin suomeksi.
Näin päihimme on yritetty iskostaa. En niele näitä epätotuuksia. Minä nimittäin näen tulevaisuuden toisin.
Meitä Suomessa odottaa valoisa huominen, jossa kansalliskielemme suomi ja ruotsi yhdistävät meidät kaikki. Ihan kaikki, riippumatta taustastamme. Tässä huomisen Suomessa uudet tulokkaat haluavat oppia suomea ja ruotsia. Ympäröivä yhteiskunta tukee heitä tässä tärkeässä työssä. Varsinkaan suomen kieltä ei enää nähdä minään häpeällisenä asiana, vaan itsenäisen ja onnellisen valtion suurena lingua francana, jota puhuvat useiden eri kansallisuuksien edustajat.
Tähän huomisen Suomeen ihmiset muuttavat, niin kuin tänäkin päivänä, perustaakseen uuden elämän. He tekevät näin, koska Suomi tarjoaa kaikki hyvän elämän ainekset: turvallisuutta, toimivan infrastruktuurin, vapauden. Kuka nyt ei haluaisi puhua tällaisen maan omia kieliä? Tietenkin tämä onnellinen yhteiskunta odottaa myös, että sen uusimmat jäsenet oppivat edes vähän paikallista kieltä.
Uskon, että jonain päivänä me pääsemme tähän valoisaan tulevaisuuteen. Omalta osaltani minä elän siinä jo. Se vain vaatii vähän työtä. Pitää kumota suomea ja muita kieliä koskevat sitkeät myytit ja uskomukset, jotka myrkyttävät tämän päivän keskustelua. Ei, ulkomaalaisten ei ole mahdotonta oppia suomea. Kyllä, suomea kannattaa oppia, myös silloin kun on miespuolinen tulokas englanninkielisestä maasta. Ei, suomi ei ole pieni kieli. Ei, englantia ei osaa valtaosa maailman väestöstä eikä edes Suomeen tulevista maahanmuuttajista.
Englannilla on tietenkin paikkansa nykymaailmassa, esimerkiksi silloin, kun suomalainen firma myy tuotteitaan ulkomaille. Englanti on sitä paitsi äidinkieleni. En vihaa englantia, enkä sitä, että suomalaiset osaisivat sitä hyvin. Vieraiden kielten oppiminen kannattaa aina!
Kun olemme täällä koto-Suomessa, emme tarvitse ulkomaista kieltä puhuaksemme toinen toistemme kanssa. Siihen tarkoitukseen meillä on loistavat välineet, peräti kaksi kansalliskieltä, suomi ja ruotsi. Ne yhdistävät meidät synnyinmaasta, ihonväristä, äidinkielestä ja koulutusasteesta huolimatta.
Mitä sinä teet tänään, jotta tämä valoisa tulevaisuus toteutuisi?
Piditkö tästä blogikirjoituksesta? Napsauta tästä ja tilaa uudet julkaisut suoraan sähköpostiisi.
Kiitos jälleen kirkkaista ajatuksista ja selkeästä viestistä ☀️☀️☀️.
Kunpa keskeiset päättäjätkin, Helsingin kaupungin johto mukaan lukien, ymmärtäisivät nämä varsin yksinkertaiset perusasiat.